Η ομορφιά κρύβεται πίσω από αυτό που αισθάνεσαι, όχι πίσω από αυτό που βλέπεις

ΞεναγήσειςΤο Μουσείο Αλέκου Φασιανού στεγάζεται σε ένα κτίριο που ανακαινίστηκε και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο σε στενή συνεργασία με τον Αλέκο Φασιανό. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1995. Το Μουσείο Αλέκου Φασιανού άνοιξε για το κοινό το 2023.

Ο εκθεσιακός χώρος έχει ως στόχο να εστιάσει στην πολύπλευρη καλλιτεχνική πρακτική του Αλέκου Φασιανού. Παρουσιάζοντας έργα από το 1956 έως το τέλος της ζωής του, η έκθεση εισάγει τον θεατή στην εξέλιξη του Φασιανού ως καλλιτέχνη. Παρουσιάζει έργα από τα πρώτα χρόνια στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960 και τη σύντομη επιρροή του από την αφηρημένη τέχνη μέχρι την έμπνευση που αντλεί αργότερα από τη βυζαντινή τέχνη. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στη γειτονιά του, τον Άγιο Παύλο. Ο “Μύθος της γειτονιάς του” ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά έργων που αναπαριστούν την τοπική ζωή στις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60 στην Αθήνα. Οι ήρωες της παιδικής του ηλικίας συγχωνεύονται με τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, το βέβηλο και το ιερό, δημιουργώντας έτσι, τον αιώνιο ήρωα, τον άνθρωπο.

Εκτός από τη ζωγραφική, η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει την πολυεδρική προσωπικότητα του Φασιανού. Παρουσιάζονται έργα ντιζάιν που δημιούργησε για το σπίτι του και σημαντικό αρχειακό υλικό από τα γραπτά του, την εικονογραφία, τη σκηνογραφία και τα κοστούμια που σχεδίασε μεταξύ άλλων για τα έργα La cantatrice chauve του Ιονέσκο, No exit του Ζαν Πωλ Σαρτρ και κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ξετυλίγεται μέσα σε ένα χειροποίητο αρχιτεκτόνημα όπου κάθε λεπτομέρεια είναι επιμελημένη από τον Φασιανό, από τα πόμολα στις πόρτες, τα χερούλια στα ντουλάπια, τα καρφιά στους καθρέφτες και τις νωπογραφίες και τα μωσαϊκά δάπεδα.

Το Μουσείο Αλέκου Φασιανού είναι σημαντικό για τη σύγχρονο καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό χάρτη της Αθήνας, καθώς είναι ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο στα οποία η σύμπραξη μεταξύ καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα στηρίζει τον διάλογο μεταξύ των έργων και του χώρου που τα φιλοξενεί.

Κατηγορίες Ξεναγήσεων

Ωράρια Λειτουργίας:
Δευτέρα & Τρίτη
Κλειστά
Τετάρτη και Παρασκευή
9πμ – 4μμ (τελευταία είσοδος 3:30 μμ)

 Πέμπτη
9πμ – 6μμ (τελευταία είσοδος 5:30 μμ)

Σάββατο & Κυριακή
11πμ – 3μμ (τελευταία είσοδος 2:30 μμ)

Πληροφορίες