Η ομορφιά κρύβεται πίσω από αυτό που αισθάνεσαι, όχι πίσω από αυτό που βλέπεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Φόρμα Κράτησης για Σχολεία

Το 2023 το Μουσείο Αλέκος Φασιανός υποδέχεται για πρώτη φορά μαθητές και εκπαιδευτικούς στον χώρο του στο κέντρο της Αθήνας, Νεοφύτου Μεταξά 15 στο Μεταξουργείο. Συμπληρώστε τη φόρμα και σύντομα θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα με αναλυτικές οδηγίες για τον προγραμματισμό της επίσκεψης του σχολείου σας στο μουσείο.

1. Πόλη σαν θέατρο 
(Νηπιαγωγείο, Α΄- Γ’ Δημοτικού)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από τη συλλογή με τις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Αλέκου Φασιανού αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του ζωγράφου με το θέατρο ήδη από την παιδική του ηλικία, όταν κατασκεύαζε αυτοσχέδιους ήρωες από χαρτί και πειραματιζόταν με τη μαγεία του θεάτρου σκιών. 

Με σημείο αναφοράς την πόλη, ο Αλέκος Φασιανός ζωγράφιζε πάνω σε τυπωμένες φωτογραφίες ενσωματώνοντας έναν φανταστικό κόσμο ανάμεσα σε αληθινά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα: ανθρώπους με λουλούδια και στάχυα στα χέρια, μουσικούς με κιθάρες να τραγουδούν σε μπαλκόνια, φτερωτούς ήρωες μέσα σε γιαπιά και εργοτάξια. Χρησιμοποιώντας “cut out” φιγούρες από τους πίνακες του ζωγράφου και στοιχεία της πόλης, οι μαθητές, πίσω από την σκηνή, ανεβάζουν μια αυτοσχεδιαστική παράσταση θεάτρου σκιών που αλλάζει κάθε λεπτό. 

Πολυκατοικίες, πεζοδρόμια και αυτοκίνητα διαπερνούν τη σκηνή, καθώς οι χρωματιστοί ήρωες του ζωγράφου προσγειώνονται ή πετούν πάνω από την «γκρίζα» πόλη.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25

2. Homo imaginarius 
(Δ΄ – ΣΤ’ Δημοτικού & Α’ Γυμνασίου)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από την προσωπική σύνδεση του ζωγράφου με το Μουσείο Αλέκος Φασιανός, αφού το κτίριο βρίσκεται στη θέση του πατρικού σπιτιού του ζωγράφου, στον χώρο που υποδέχθηκε τις πρώτες ζωγραφικές του απόπειρες και αποτέλεσε για τον ίδιο τόπο αναφοράς και έμπνευσης.

Αντιμετωπίζοντας το κτίριο με τη ματιά ενός ζωγράφου, οι μαθητές αναζητούν συνδέσεις μεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, μελετούν και εξερευνούν τον φυσικό χώρο του μουσείου με το σώμα και τις αισθήσεις τους. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν τον ρόλο του επιμελητή και «στήνουν» μια θεματική έκθεση με έργα του Φασιανού μέσα στο τρισδιάστατο μοντέλο του μουσείου (μακέτα). Με μικροσκοπική κάμερα προβάλλουν σε ζωντανό χρόνο τη διαδρομή του φανταστικού επισκέπτη ανάμεσα στα υπό κλίμακα εκθέματα.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25

Ιδέα/Σχεδιασμός: VYCA Very Young Contemporary Art

Φόρμα Κράτησης

• Πώς θα έρθετε στο Μουσείο: Βρείτε το Μουσείο στον χάρτη εδώ.
• Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο για εκπαιδευτικούς εδώ.

schools@alekosfassianos.gr
+30 6946144163 (& Viber)