Στην Ελλάδα έχει επιβληθεί η Δικτατορία των Συνταγµαταρχών. Ο Φασιανός βρίσκεται στο Παρίσι όπου γνωρίζεται µε τον Jean-Marie Drot, που θα γίνει πολύ στενός του φίλος και για πολλά τα έργα του οποίου θα κάνει την εικονογράφηση.

“Ακούραστο τζίνι, σκαθάρι των πόλεων και των αγρών, ο Φασιανός είναι πανταχού παρών… Πρίν καλά καλά διαβεί μια πόρτα, τον βρίσκεις λίγα χιολιόμετρα πιο κάτω, να χαιρετά σε κάθε παράθυρο, να λεεί στον καθένα και απο κάτι, κι ύστερα να εξαφανίζεται έτοιμος να ξεπεταχτεί σαν διαβολάκος από ένα άλλο κουτί…Έχει μια δόση ρακοσυλλέκτη ο Φασιανός, κάτι σαν περιέργεια του πρωτόγονου που το μάτι δεν κουράζεται να ανακαλύπτει, τα πάντα γ’αυτόν είναι θέαμα”

Ζαν Μαρί Ντρό, η μυθολογική ηδονή

Με τον Ζαν Μαρί Ντρό.

Tαξίδευαν µαζί κυρίως στο νησί της Ίου, εκεί όπου ο Jean-Marie Drot φύλαγε τη συλλογή του µε έργα σύγχρονης τέχνης.

Συνδέεται µε τον Pierre Seghers και εικονογραφεί τα ποιήµατα του. Ο Bernard Gheerbrant εκθέτει τα χαρακτικά του στο βιβλιοπωλείο – γκαλερί la Hune. Συναναστρέφεται τους σκηνοθέτες Κώστα Γαβρά και Κώστα Νάτση.

 

Αφίσα απο την Gallery La Hune σε παρούσια της στην FIAC.

Το 1968 εκθέτει στο Μόναχο και το 1969 στο Αμβούργο. Την ίδια εποχή ξεκινάει μια δυνατή συνεργασία με τον Paul Facchetti ο οποίος του οργανώνει δυο ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί του στο Παρίσι και την Ζυρίχη. Η ατομικές εκθέσεις χαρακτηρίζονται καθοριστικές για τον Φασιανό, γιατί την ίδια εποχή καθορίζει το καλλιτεχνικό του ιδίωμα. Οι κριτικές είναι εξαιρετικές.

“Είναι φανταστικό – και σημειολογικό – που ο μεγαλύτερος ζωγράφος της εποχής μας γεννήθηκε στην Ελλάδα” γράφει ο Philippe Caloni (Combat, 28 Δεκ 1970)

Αφίσα για το Μάιο του ’68