Το ατελιέ και κατοικία του Αλέκου Φασιανού  στην Κέα, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό από  τις 18 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, 2024. 

Το ατελιέ-κατοικία του Αλέκου Φασιανού βρίσκεται στη Χώρα της Κέας, Ιουλίδα. Είναι ένα σπίτι τυπικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με θέα στο Αιγαίο βασισμένο στη λιτότητα και την καθαρότητα των μορφών. Επικρατεί ο λευκός ασβέστης σε ένα όμορφο διάλογο με το χρώμα ώχρα και την πέτρα. Ο Φασιανός ανακάλυψε την Κέα την άνοιξη του 1967 καθώς του ζητήθηκε να συνοδέψει μια οικογενειακή φίλη να εκπληρώσει ένα τάμα. Τον ξάφνιασε η ομορφιά του νησιού με τις αναπάντεχες και μυστικές παραλίες, τις κοιλάδες και τα πηγάδια και την διατηρημένη αρχιτεκτονικά Χώρα. Άρχισε να επισκέπτεται το νησί τακτικά καθώς ήταν πολύ κοντά στην Αθήνα και έτσι ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού που τον αγκάλιασαν και τον βοήθησαν να εξερευνήσει τον αρχαιολογικό πλούτο του. Η Κέα έχει αυτάρκεια στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στην καλλιέργεια και έτσι ο Φασιανός αποφάσισε να αγοράσει μια κατοικία για να μένει και να δημιουργεί εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ φιλοξένησε φίλους καλλιτέχνες όπως τον Louis Aragon, τον Γιάννη Τσαρούχη, τη Niki de Saint Phalle, τον Jean Tinguely, τον Νίκο Στεφάνου και πολλούς άλλους. Το ατελιέ είναι γεμάτο με ιδιόχειρα προσωπικά αντικείμενα, παιχνίδια, κεραμικά, γλυπτά που δημιούργησε με τα πιο απλά υλικά. Όταν ο επισκέπτης μπει στον χώρο συναντάει το προσωπικό στίγμα του καλλιτέχνη σε κάθε γωνία του ατελιέ, από τα μεταλλικά κάγκελα, τα πόμολα στις πόρτες, μέχρι και τα επιζωγραφισμένα έπιπλα. Ο χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την βαθύτερη κατανόηση του έργου, της αισθητικής και του τρόπου ζωής του καλλιτέχνη.Το ατελιέ – κατοικία βρίσκεται υπό την αιγίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αλέκος Φασιανός που έχει ως στόχο την προβολή και την διάδοση του συνολικού έργου του καλλιτέχνη. 

…Βρέθηκε τυχαία στην Κέα την Άνοιξη του 1967. Ο τόπος παρθένος, με ιστορία. Αγάπησε αμέσως την χώρα, την Ιουλίδα για την τοποθεσία της, την γραφικότητα και ιστορικότητα της. Τον πλησίασαν ντόπιοι και άρχισε μια φιλία μαζί τους, ύστερα από συζητήσεις για τις συνήθειες τους, τα επαγγέλματά τους -ήταν από τα ελάχιστα κυκλαδονήσια, όπου υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κτηνοτροφία, βυρσοδεψεία, μέχρι και εργοστάσιο εμαγιέ! Αυτό του άρεσε. Ήταν αυτάρκεις. Αγόρασε ένα μικρό σπιτάκι, τυπικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με καμπύλες ντυμένες με λευκό ασβεστοκονίαμα, παραδοσιακή οροφή και θέα στο Αιγαίο από τα μικρά παράθυρά του. Εκεί πήγαινε τα καλοκαίρια, όταν επέστρεφε από το βροχερό Παρίσι, για να χαρεί το κυκλαδικό φως, το οποίο λάτρευε, να ζωγραφίσει, να μαγειρέψει τα ψάρια, που ο ίδιος ψάρευε, να δεχθεί τους φίλους και θαυμαστές του, που ήθελαν να τον βλέπουν να δημιουργεί, πότε ζωγραφικά έργα, πότε αντικείμενα χρηστικά, παιχνίδια, γλυπτά και ο,τι άλλο με τα πιο απλά υλικά… Διαρκώς καταπιανόταν με κάτι μέσα στη «φωλιά του», στον οικείο αυτό χώρο, που όταν κουραζόταν και ήθελε να ξεκουραστεί ξάπλωνε στο λιτό, μικρό του κρεβάτι με τα υφαντά του κλινοσκεπάσματα. Ήταν λιτός, απλός ο Φασιανός όπως και οι χώροι του. Τα πάντα όμως…από τα έπιπλα μέχρι τα κουρτινόξυλα ήταν από το χέρι του. Η ταυτότητά του παντού. Το μεγαλείο της δημιουργικότητας, που αφήνει αιώνιο το προσωπικό του στίγμα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Πέμπτη – Κυριακή
10πμ − 1μμ & 6μμ − 9μμ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Οδός Αλέκου Φασιανού, Ιουλίδα, Κέα

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Με πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου στην Κέα.
Το ατελιέ-κατοικία του Αλέκου Φασιανού βρίσκεται
στην Ιουλίδα. Στην Πιάτσα της Ιουλίδας θα βρείτε
στα αριστερά σας την οδό Αλέκου Φασιανού.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 3€
Ελεύθερη είσοδος:  παιδιά έως 18 ετών,  άτομα με αναπηρία και ο συνοδός τους, δημοσιογράφοι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο contact@alekosfassianos.gr

SOCIAL MEDIA

INSTAGRAM: alekos.fassianos
FACEBOOK: alekos.fassianos
TIK TOK: @alekosfassianosmuseum