ΕΓΚΑΙΝΙΑ 3ης έκθεσης του Contemporary Intervention Program
Μαλβίνα Παναγιωτίδη: Βουκολικός πυρετός
Διάλογος με τον Αλέκο Φασιανό
Εγκαίνια έκθεσης
Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 18:00-21:00
Διάρκεια έκθεσης
28 Μαΐου – 11 Οκτωβρίου 2026

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός με χαρά ανακοινώνει την επερχόμενη έκθεση του Contemporary Intervention Program, Μαλβίνα Παναγιωτίδη: Βουκολικός πυρετός. Διάλογος με τον Αλέκο Φασιανό. Η έκθεση της εικαστικού Μαλβίνας Παναγιωτίδη παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων κατόπιν ανάθεσης, σχεδιασμένα in situ, σε διάλογο με μια λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαίτερα γόνιμη πτυχή του έργου του Αλέκου Φασιανού: το design.
Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη ερευνά το αρχείο και το συνολικό έργο του Αλέκου Φασιανού διευρύνοντας τα όρια του εικαστικού του λεξιλογίου. Μεταπλάθει τα ίχνη της έρευνας σε ένα ρευστό εικαστικό πεδίο όπου τα όρια ανάμεσα στο έργο και το αντικείμενο, τη χρήση και την επιθυμία, διαχέονται. Η πραγματικότητα αποσυντίθεται και ανασυντάσσεται ποιητικά, αφήνοντας να αναδυθεί ένας κόσμος όπου το καθημερινό μετατρέπεται σε ονειρικό ίχνος. Υβριδικά έργα design συγχωνεύουν ανθρώπινα, φυσικά και φαντασιακά στοιχεία και κινούνται ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο.
Η έκθεση υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Deloitte & την Κaravias Art Insurance.
Βιογραφικό της καλλιτέχνιδας
Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη (Αθήνα, 1985) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από το 2025 είναι επίκουρη καθηγήτρια με θητεία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου διδάσκει εικαστικές τέχνες. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Art in Context» στο Universität der Künste στο Βερολίνο. Βραβεύτηκε μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ARTWORKS – SNF Artist Fellowship Program, 2018) και τιμήθηκε με το Έπαθλο Σπυρόπουλου (2016). Η καλλιτεχνική πρακτική της εστιάζει στα σημεία τομής του αποκρυφιστικού μοντερνισμού, της λειτουργίας του φαντασιακού και της ανοίκειας ανθρώπινης συμπεριφοράς σε διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.
Επιλεγμένες εκθέσεις: «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Αθήνα (2025), «Όλα τα όνειρα είναι ενοχλητικά», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα {ατομική} (2024), «Έξω φρενών από ευχαρίστηση», Κτίριο Νόμπελ, Αθήνα (2023), «Plásmata II: Ioannina, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ιωάννινα (2023), «Ο κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι.
Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης», Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2021), «Gone today, here tomorrow», Annex – Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα (2019), Αστερισμοί στο χώμα», ΝΕΟΝ & Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κτίριο Αρχαιολογικής συλλογής Κουφονησίου (2018), «The Equilibrists», Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ & New Museum, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2016), «Hypnos Project», Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα (2016), «The predictions of a one-night king», Chalet Society, Παρίσι (2015), «A monument for the first homosexual emancipation movement», HKW, Βερολίνο (2015). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της ομάδας Anacolutha (2022) και της καλλιτεχνικής ερευνητικής ομάδας Σαπρόφυτα (2009). Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη εκπροσωπείται από την γκαλερί The Breeder.
Λίγα λόγια για το Contemporary Intervention Program
Το Contemporary Intervention Program πρόκειται για το εικαστικό πρόγραμμα του μουσείου που στοχεύει στην ενίσχυση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης μέσω του δημιουργικού διαλόγου μεταξύ του έργου του Αλέκου Φασιανού και των έργων σύγχρονων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα καλεί έναν/ μια σύγχρονο/- η καλλιτέχνη να πραγματοποιήσει μία εικαστική παρέμβαση στο χώρο του Μουσείου, αναπτύσσοντας διάλογο με το κτίριο, τα ζωγραφικά έργα, τα κεραμικά και το design του Αλέκου Φασιανού. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλούνται να τοποθετήσουν έργα τους – installations, γλυπτά ή άλλες μορφές τέχνης – στους χώρους του Μουσείου, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση με την ολιστική καλλιτεχνική δημιουργία του Φασιανού. Βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και η ενίσχυση του διαγενεακού διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα, επιδιώκει να προσφέρει στο κοινό νέους τρόπους ανάγνωσης της τέχνης. Μέσα από την εκάστοτε έκθεση, το Μουσείο επιθυμεί να ανοίξει νέες συζητήσεις σε ακαδημαϊκό, φιλοσοφικό και κοινωνικό επίπεδο, προάγοντας την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ:
ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ



